PSK dnes rokuje s autobusovými dopravcami o úprave liniek pre budúci rok

13.10.2010 Humenné

Humenné 13. októbra (TASR) - Za účelom optimalizácie výkonov štyroch dopravcov zabezpečujúcich na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) autobusovú prepravu vo verejnom záujme, dnes rokuje v Humennom predseda ...
Podľa vyjadrenia hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej by sa mal počet prejdených kilometrov prepravných spoločností predbežne znížiť od budúceho roka asi o 4 %.
"Vzhľadom na to, že za posledné roky neustále klesá počet prepravovaných osôb a dochádza k zníženiu tržieb, je potrebné prijať určité opatrenia, pretože samosprávny kraj nedokáže vykryť finančné potreby týchto štyroch dopravcov, " uviedla pre TASR Fitzeková. Ako dodala, jednou z možností ako by sa dalo SAD-kám pomôcť, je napríklad zvýšenie cestovného. "Sme však presvedčení, že by to prinieslo opätovné zníženie počtu cestujúcich, preto by sme k tomuto kroku neradi pristúpili, " podotkla hovorkyňa PSK.
"Našim cieľom je optimalizovať výkony prepravcov, plánujeme upraviť a rušiť spoje v dopravných uzloch ako napríklad Prešov, či Humenné, a to tam, kde sa zbytočne stretáva viacero paralelných liniek, " vysvetlila Fitzeková. Úprava dopravného režimu by sa nemala dotknúť cestujúcich, ktorí využívajú nočné spoje pri návrate zo zamestnania, každú prepravu je však potrebné podľa jej slov posudzovať aj z hľadiska rentability. "Pokiaľ využívajú linku len jeden či dvaja ľudia napríklad dvakrát do týždňa, tak to už je určitý luxus, " poznamenala.
Na území PSK prejdú v priebehu kalendárneho roka štyria autobusoví dopravcovia viac ako 29 miliónov kilometrov. Zníženie ich počtu o 4-% úroveň sa plánuje docieliť aj úpravou a rušením spojov počas letných a zimných prázdnin, keďže sa v tomto období využívajú cestujúcimi v menšom rozsahu.
 

Vyberte región